top of page

Interview in stadsblad de Echo.nl: "Het mooie is dat TransAmsterdam vanuit de gemeenschap is on

Stichting Amsterdammer van het Jaar houdt in samenwerking met De Echo de verkiezing Amsterdammer van het jaar. Het doel is om die Amsterdammer die burgerschap bevordert of die zich inzet voor de stad of op een andere manier zich nuttig maakt voor de Amsterdammer in het algemeen, in het zonnetje te zetten.

Op die manier kunnen alle Amsterdammers zien wat ze zelf voor je wijk, buren en stad kunnen betekenen.

Er zijn in totaal tien genomineerden. Via www.amsterdammervanhetjaar.nl. Daar kan ook worden gestemd.

Zondag 15 januari maakt burgemeester Van der Laan in de Stadsschouwburg bekend, wie zich Amsterdammer van het jaar 2016 mag noemen.

Naam: Yvo Manuel Vas Dias

Van: TransAmsterdam

Het verhaal van de transgender in het algemeen kwam veel te weinig aan bod. Sinds Yvo Manuel Vas Dias drie jaar geleden TransAmsterdam oprichtte, gaat het langzamerhand wel beter, maar nog steeds komt deze groep niet genoeg aan bod. In de thuishaven, The Manor Hotel in Oost, doet hij zijn verhaal.

Weliswaar is Yvo al sinds 2000 actief voor transgenders in Amsterdam, maar sinds in 2014 een TransPride onderdeel is geweest van de Gay Parade, heeft de doelgroep meer aandacht gekregen en durven mensen meer uit de kast te komen en er over te praten.

Geslacht

‘Daarna hebben we de EuroPride gehad en een Pride in Oost in samenwerking met Alle Kleuren Oost. We organiseren nu één keer maand InClusion, een bijeenkomst hier in The Manor voor LHBT’ers maar ook voor cis-genders (het tegendeel van transgender, waarbij het biologische geslacht en identiteit wel overeenkomen, red). We werken via thema’s zoals kunst, cultuur en lifestyle. Daardoor maken we het onderwerp bespreekbaar en kan iedereen zijn eigen verhaal vertellen’, legt Yvo uit. ‘Het is de bedoeling we hier een veilige omgeving creëren.

TransAmsterdam biedt een podium voor transgenders, LHBT’ers, kunstenaars, familie en vrienden. ‘Je bent namelijk niet alleen, je hebt met je omgeving te maken, je familie en je vrienden. Zij zijn hier ook welkom, om meer begrip te krijgen, het beter te kunnen accepteren en over het onderwerp te praten.’ Dat bespreekbaar maken gebeurt door boekbesprekingen, workshops lifestyle, empoweren, tentoonstellingen en zo meer. Alle activiteiten zijn erop gericht om de emancipatie van transgenders te bevorderen. ‘We hebben zelfs met Amsterdam Museum een tentoonstelling georganiseerd over transgenders en daar ben ik trots op’, zegt Yvo.

Gedenkdag

‘Een keer per jaar wordt er een Transgendergedenkdag georganiseerd. Deze wordt weliswaar door een andere organisatie georganiseerd. Op die dag denken we aan mensen die op de wereld zijn vermoord vanwege het transgender zijn.’ We hebben bijvoorbeeld ook de Turkse vrouw Hande Kader die vermoord is herdacht bij Café Lellebel. Het is de bedoeling dat we onze krachten bundelen en veel netwerken voor een groter bereik.’

Sinds de oprichting van TransAmsterdam is er veel gebeurd, ook al gaat het volgens Yvo erg langzaam. Hij durft nog niet van een gender-revolutie te spreken, maar er zijn mooie dingen gebeurd. ‘En dat in een samenleving die verhard is. Transgenders stellen zich kwetsbaar op wanneer ze er voor uit komen wat ze zijn, worden ze er nog vaak genoeg op afgerekend.’

Verklaring

Zo heeft de gemeente Amsterdam samen met Transgender Netwerk agemeente zich in te zetten voor de rechten van transgenders. Yvo heeft daardoor contact gehad met wethouder Simone Kukenheim. ‘Zij is ook bij ons langs geweest tijdens een InClusion-avond en nam echt de tijd voor ons. Ze heeft met iedereen gesproken en is de hele avond gebleven. Ze was onder de indruk van de kracht van onze gemeenschap’, weet Yvo.

Hij is blij met wat er in drie jaar is bereikt en weet dat het voor een groot deel komt door TransAmsterdam, al geeft hij dat met enige aarzeling toe. Maar er moet nog veel gebeuren. Zo hebben de mannen binnen de transgendergemeenschap een achterstand, ondervindt Yvo. ‘De transmannen moeten meer zichtbaar worden.’ Ook daar wordt aandacht aan gegeven.

Waardering

Toen Yvo hoorde dat hij is genomineerd voor de Amsterdammer van het jaar was hij echt blij en voelde als een waardering voor wat hij tot nu toe heeft bereikt. ‘ Het is vooral fijn voor de community. Het mooie is dat TransAmsterdam vanuit de gemeenschap is geboren. En ik vind het bijzonder dat ik als eerste transman ben genomineerd.’

Hij kreeg veel felicitaties uit Amsterdam, uit binnen- maar ook buitenland, zoals Zwitserland, Tel Aviv en de adviseur van burgemeester Theresa Sparks van San Francisco, die ook al op uitnodiging naar de TransPride was gekomen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page